Σχετικά με τις κινητοποιήσεις στο μαγαζί ‘’Revolt’’ και μια ανακοίνωση της ‘’Λάντζας’’

Το παρακάτω κείμενο γράφτηκε από την συνέλευση μας,για το κείμενο που είχε ανεβάσει η συλλογικότητα της Λάντζας. Το εν λόγω κείμενο σπίλωσε το Σωματείο μας και εξαφανίστηκε από το site της Pandiera δύο ημέρες μετά την δημοσίευση του. Επειδή μια συκοφαντία σε βάρος μας αναπαράχθηκε δημοσίως στο διαδίκτυο,περιμέναμε κάποια δημόσια εξήγηση η αυτοκριτική. Επειδή αυτό δεν συνέβη και δεν μπορούμε να αφήνουμε τέτοια σχόλια στον αέρα,γράψαμε το παρακάτω κείμενο. Να τονιστεί ότι πριν μπούμε στη διαδικασία να γράψουμε το παρακάτω κείμενο, ήρθαμε σε επικοινωνία με άτομα από τη Λάντζα, για να προγραμματίσουμε συνάντηση με τη συνέλευση τους, ώστε να συζητήσουμε από κοινού το κείμενο που ανέβηκε στο site Pandiera. Όμως αγνοηθήκαμε.

Λίγο πριν το καλοκαίρι , μετά από μια σειρά κινητοποιήσεων στο bar’’ Revolt’’ στα Εξάρχεια που οργανώθηκαν από την συλλογικότητα ‘’ Λάντζα΄΄, η εργοδοσία του καταστήματος αναγκάστηκε να υποχωρήσει και να πληρώσει τα δεδουλευμένα που διεκδικούσε συναδέλφισσα και επιπλέον προχώρησε στην ασφαλιστική κάλυψη των υπόλοιπων συναδέλφων που εργάζονται στο μαγαζί. Σαν σωματείο θεωρούμε ελπιδοφόρα αυτή την εξέλιξη, ένα ακόμα βήμα στον καθημερινό αγώνα στα μαγαζιά του επισιτισμού. Επίσης, παρόλο που δεν συμμετείχαμε στις κινητοποιήσεις, γιατί δεν καλεστήκαμε να συνδιαμορφώσουμε ούτε ενημερωθήκαμε έγκαιρα για αυτές, για εμάς δεν τίθεται ζήτημα ότι ως σωματείο κατέχουμε την αποκλειστικότητα των αγώνων. Ενώ οργανωνόμαστε συλλογικά εδώ και 8 χρόνια, χωρίς ειδικούς και ηγεσίες, μέσω της συνέλευσης του σωματείου βάσης ΣΣΜ, δεν πιστεύουμε σε πρωτοκαθεδρίες. Για εμάς μεγάλη σημασία έχουν οι αγώνες από την βάση, αυτό υπηρετούμε, ακόμα και αν συμμετέχουν σε αυτούς συλλογικότητες που δεν συμφωνούμε σε όλα μαζί τους.

Παρόλα αυτά δεν μπορούμε να μην σχολιάσουμε ένα κείμενο (δελτίο τύπου- ανακοίνωση της’’ Λάντζας’’) που αναπαράχθηκε στο blog PANDIERA.GR και στην σελίδα της ‘’Λάντζας’’ στο facebook. Μέσα σε αυτό το κείμενο πέρα από την ενημέρωση που γίνεται για τις κινητοποιήσεις στο ‘’Revolt’’, ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγορείται το ΣΣΜ με το εξής άθλιο απόσπασμα: ‘’Εδώ πρέπει να σημειώσουμε τα εξής ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν άμεσα και δημόσια από τις δυνάμεις του εργατικού κινήματος. Γιατί εμφανίστηκε συνάδελφος την Κυριακή 29/05 που μιλούσε εξ ονόματος του Σωματείου Σερβιτόρων Μαγείρων και μάλιστα φερόταν θετικά διακείμενος προς την εργοδοσία;’’.

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι, που ήταν γνωστό σε επικοινωνία μας με μέλη της ‘’Λάντζας’’ πριν ακόμα γραφτεί αυτή η αθλιότητα. Ποτέ, κανένας από το ΣΣΜ δεν εμφανίστηκε να μιλήσει εξ ονόματος του σωματείου σε κινητοποίηση στο Revolt , όντας θετικά διακείμενος προς την εργοδοσία. Η συνέλευση του ΣΣΜ , συλλογικά αποφασίζει αν κάποιοι θα παρέμβουν κάπου( πάντα ενάντια στην εργοδοσία) και τέτοια απόφαση δεν είχε παρθεί. Άλλωστε και η περιγραφή του ατόμου που τους πλησίασε στο Revolt δεν ταιριάζει με κανένα μέλος του σωματείου, οπότε αν υπήρξε όντως μια τέτοια συζήτηση θα ήταν εκ μέρους κάποιου φίλου του εργοδότη ή ασφαλίτη ή κάποιου τέλος πάντων που σαν σωματείο δεν γνωρίζουμε. Όλα αυτά, ενώ επαναλαμβάνουμε ότι τα γνώριζαν από πριν μέλη της Λάντζας, δεν είχαν κανένα πρόβλημα να τα αγνοήσουν και να ρίξουν λάσπη απέναντι στο σωματείο. Φτάνουν μάλιστα στο σημείο να υιοθετούν την άποψη ότι το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων είναι θετικά διακείμενο προς την εργοδοσία!!!

Δεν θέλουμε να μπούμε καν στον κόπο και αληθινά μας εξοργίζει να σχολιάσουμε αν έχουμε υπάρξει ποτέ έστω και λίγο φιλοεργοδοτικοί : γνωρίζουν οι πάντες μέσα στο κίνημα τι έχουμε κάνει στα 8 χρόνια παρουσίας μας, τι μάχες δίνουμε καθημερινά απέναντι σε μικρά και μεγάλα αφεντικά( με πρόσφατη την νίκη μας απέναντι στην μητρική των Everest) , τους μπράβους και την καταστολή που έχουμε βιώσει, μας γνωρίζουν τέλος οι συνάδελφοι μας στα μαγαζιά του κλάδου.
Αυτά είναι κοινά γνωστά σε οποιοσδήποτε έχει μια στοιχειώδη εικόνα της ταξικής οργάνωσης στον κλάδο του επισιτισμού. Όπως επίσης και το δικό μας σαφές μοντέλο οργάνωσης που προτείνουμε και ακολουθούμε, μόνο μέσω των γενικών συνελεύσεων , ενάντια στην κομματικοποίηση και την γραφειοκρατία των Δ.Σ.. Οι μετέπειτα προφορικές εξηγήσεις εκ μέρους της ‘’ Λάντζας’’ ότι επρόκειτο περί λάθους(?!) και ότι το κείμενο κατέβηκε μετά από 2 ημέρες (και άρα δεν τρέχει τίποτα?), δεν μας πείθουν. Ούτε θα κάτσουμε να ασχοληθούμε ιδιαίτερα γιατί έγινε η επίθεση αυτή στο σωματείο από την συλλογικότητα ΄΄ Λάντζα’’ και σε τι αποσκοπεί. Το μόνο που έχουμε να πούμε είναι ότι οι τάσεις ‘’ηγεμονίας’’ που συνδυάζονται με ανήθικες επιθέσεις δεν έχουν θέση στους αγώνες της τάξης μας. Αρκετά ασχοληθήκαμε, και ελπίζουμε να μην ασχοληθούμε ξανά στο μέλλον με τέτοιες περιπτώσεις.

Για μας αυτό που προέχει και εκεί θα σπαταλήσουμε τον χρόνο μας, είναι στο να βρεθούμε και με άλλους συναδέλφους/ ισσες και να μιλήσουμε για τις συνθήκες που εργαζόμαστε, για τα ωράρια, για τους μισθούς μας, για να οργανωθούμε συλλογικά , για να βάλουμε τα εργατικά μας συμφέροντα μπροστά, μέχρι την απελευθέρωση της τάξης μας!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οδηγίες για την καταγγελία στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) και ‘Ίδρυμα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ι.Κ.Α.)

ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΕΡΓΟ ΤΟΥ "ΜΠΑΡΜΠΑΛΙΑ" ΣΤΗ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΓΑΖΙ WEE DRUM (ΠΑΝΟΡΜΟΥ) 8/9/2016