Παρέμβαση στο μαγαζί "ΙCONS De ORO" στο Χαιδάρι για την απόλυση συναδέλφου



Τρομοκρατία – απειλές - απλήρωτη εργασία
αυτή είναι η εικόνα στο “icons”

Ο συνάδελφος Α. ξεκίνησε να δουλεύει στη θέση του μάγειρα, στο μαγαζί “icons de oro” στην οδό Καραΐσκάκη 97 στο Χαΐδάρι υπό τη διεύθυνση του αφεντικού Κωνσταντίνου Χατζή, στις 4 Δεκέμβρη του 2015 και απολύθηκε στις24 Απριλίου 2016. Η προφορική συμφωνία ήταν για 6 ήμερες εργασίας με μισθό 850 ευρώ και πλήρη ασφάλιση. Στην πορεία ο Α. αντιλαμβάνεται πως η συμφωνία δεν τηρείται καθώς του κολλούσαν μισά ένσημα,το ωράριο εργασίας του έφτανε ως και τις 16 ώρες απο τις οποίες δεν πληρωνόταν τις υπερωρίες καθώς επίσης δεν πληρωνόταν τις προσαυξήσεις για την εργασία του τη νύχτα και τις Κυριακές , τα δώρα των εορτών και το επίδομα αδείας. Οι συνθήκες εργασίας μέσα στην κουζίνα εξαντλητικές , με συνεχή πίεση , απειλές , ρατσιστικά σχόλια , προσβολές. Όλα αυτά υπό καθεστώς συνεχούς παρακολούθησης από τις παράνομα τοποθετημένες κάμερες μέσα σε όλο το μαγαζί για να παρακολουθούν κάθε κίνηση των εργαζομένων και να τους επιπλήττουν. Αρκετές φορές μάλιστα το αφεντικό απειλούσε για την τοποθέτηση κοριών (!) αφού μάλλον δεν αρκούσε το οπτικό υλικό. Όποιος εργαζόμενος αντιδρούσε τον περίμενε η απόλυση και ο διασυρμός του στους υπόλοιπους συναδέλφους με ψευδείς κατηγορίες ότι έκλεβε το μαγαζί.
Να σημειώσουμε εδώ πως το θράσος των αφεντικών να μας κατηγορούν για κλοπή είναι τεράστιο όταν είναι εκείνοι που μας κλέβουν συστηματικά τις εργατοώρες μας ,την υπεραξία που τους παράγουμε τη ζωή μας και την αξιοπρέπειά μας. Ο Α. μέσα στη δουλειά αντιδρούσε στην απάνθρωπη συμπεριφορά των αφεντικών και αντιστεκόταν στις παράλογες απαιτήσεις τους. Όταν ζήτησε (το αυτονόητο) να πληρωθεί το δώρο του Πάσχα φαίνεται ότι εξόργισε τα αφεντικά σε σημείο να χάσουν τη ψυχραιμία τους να αρχίσουν να εξαπολύουν απειλές και να τον συμβουλεύουν να προσέχει γιατί δεν ξέρει με ποιους τα έχει βάλει. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά αποφασίζουν να τον απολύσουν χωρίς να του καταβάλουν τον μισθό του Απριλίου και χωρίς να του δώσουν τα χαρτιά της απόλυσης του λέγοντάς του πως θα τη δηλώσουν οικειοθελή αποχώρηση!
Το ζήτημα δεν έληξε εκεί και τις επόμενες ημέρες δέχτηκε απειλητικό τηλεφώνημα στο οποίο τον “συμβούλευαν” πάλι να προσέχει την σωματική του ακεραιότητα.
Ο συνάδελφος Α. μέλος του Σωματείου Σερβιτόρων-Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων στο κλάδο του επισιτισμού κατέθεσε καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας και διεκδικεί τα δεδουλευμένα που του χρωστάνε
(μισθός Απριλίου,προσαυξήσεις για εργασία τη νύχτα και την Κυριακή, αναλογία δώρου Χριστουγέννων 2015,δώρο Πάσχα 2016,επίδομα αδείας). Για να τελειώνουμε με την αυθαιρεσία των αφεντικών δεν πάει άλλο να ζητάμε τα αυτονόητα και να δεχόμαστε και απειλές , οργανώνουμε την αντίστασή μας, προτάσσουμε την αλληλεγγύη, διεκδικούμε αυτά που μας ανήκουν. Οργανωνόμαστε στα σωματεία βάσης παλεύουμε για καλύτερες συνθήκες εργασίας για μισθούς με βάση τις ανάγκες
μας.
ΓΙΑ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ, 
ΠΡΩΤΑ ΤΟ ΞΕΖΟΥΜΙΣΜΑ ΜΕΤΑ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ, ΚΑΜΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΜΟΝΗ ΤΗΣ - ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οδηγίες για την καταγγελία στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) και ‘Ίδρυμα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ι.Κ.Α.)

ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΕΡΓΟ ΤΟΥ "ΜΠΑΡΜΠΑΛΙΑ" ΣΤΗ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΓΑΖΙ WEE DRUM (ΠΑΝΟΡΜΟΥ) 8/9/2016