Παρέμβαση του Σωματείου στο μαγαζί "Β-ΒLUΖ" στο Χαλάνδρι για εκδικητικές απολύσεις 2 συναδέλφων [Παρασκευή 27/5]


Την Παρασκευή 27/5, το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων του κλάδου του επισιτισμού πραγματοποίησε παρέμβαση έξω από το μαγαζί “B-BLUZ”. Τα αφεντικά του εν λόγω μαγαζιού απολύσανε 2 συνάδελφους επειδή: απέργησαν στην 48η γενική απεργία (7/8 Μάη – ημέρες ψήφισης του αντι-ασφαλιστικού νομοσχεδίου) και επειδή ζήτησαν το δώρο του Πάσχα και ολόκληρα τα ένσημα τους. Το σωματείο δήλωσε στην εργοδοσία ότι πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην καταβολή των δεδουλευμένων στους απολυμένους συναδέλφους μας καθώς και στην άμεση επαναπρόσληψη ενός εκ των δύο συναδέλφων.

Η παρέμβαση ήταν μαζική και δυναμική με συμμετοχή 150 συναδέλφων και αλληλεγγυών. 
Μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν κατά την διάρκεια της παρέμβασης:
Γουστάρω και σε διώχνω λένε τα αφεντικά, τρομοκρατία είναι η μισθωτή σκλαβιά / Συνάδελφοι γερά, ούτε βήμα πίσω, ούτε ένα ένσημο δεν θα τους χαρίσω / Ελαστικά ωράρια και μαύρη εργασία, να ποια είναι η τρομοκρατία / Πίσω από τα μνημόνια το ξέρουμε καλά, παίζουν κρυφτό τα ντόπια αφεντικά
Μετά την παρέμβαση πραγματοποιήθηκε μικρή πορεία στους γύρω εμπορικούς δρόμους του Χαλανδρίου. Μοιράστηκαν κείμενα και πετάχτηκαν εκατοντάδες τρικάκια.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ – ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ
ΚΑΜΙΑ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΗ









(Παραθέτουμε το κείμενο που μοιραζόταν κατά την διάρκεια της παρέμβασης)


B-BLUZ ΣΗΜΑΙΝΕΙ:
ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΗ, ΑΠΛΗΡΩΤΗ & ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ,
ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ & ΑΠΕΡΓΟΥΝ

Στο Χαλάνδρι, στον πεζόδρομο της Ιφικράτους βρίσκεται ένα μαγαζί - café bar που λέγεται B-BLUZ (υπό την ιδιοκτησία του Γεώργιου Μ Κουκή). Στο συγκεκριμένο μαγαζί το οποίο απασχολεί κάποιες δεκάδες εργαζόμενους δούλευαν και οι δυο συνάδελφοι, Μάρκελλος Κ. και Αλέξανδρος Γ. μέλη του σωματείου μας. Ο Μάρκελος Κ. εργαζόταν από το Σεπτέμβριο του 2013 (κοντά στα 3 χρόνια) και ο Αλέξανδρος Γ. από τέλη Αυγούστου του 2015 (9 μήνες).
Οι δυο συνάδελφοι είχαν προσληφθεί για το πόστο του “βοηθού bartender”, κάτι όμως που δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα. Κι αυτό γιατί κατά την βάρδιά τους δούλευαν ως α) λαντζιέρηδες β) βοηθοί bartender γ) βοηθοί σερβιτόρου και δ) μάγειρες για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να προσληφθεί μόνιμος μάγειρας. Ήταν επίσης και αποθηκάριοι καθώς ήταν αυτοί που τοποθετούσαν όλα τα προϊόντα του μαγαζιού στις αποθήκες. Σύμφωνα με «εσωτερικούς κανονισμούς» των αφεντικών, στις αρμοδιότητες τους ήταν και το καθάρισμα της τουαλέτας ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Όλα τα παραπάνω για 35 ευρώ... Και μην πάει ο νους σας στο 8ωρο! Οι δυο συνάδελφοι δούλευαν τουλάχιστον 10 ώρες και πολύ συχνά το ωράριο έφτανε και ξεπερνούσε ακόμα και τις 11-12 ώρες. Φυσικά πληρωμές για υπερωρίες, βραδινά και κυριακάτικα ούτε λόγος! 
Η κατάσταση που επικρατεί στο μαγαζί “B-BLUZ” δεν είναι η εξαίρεση αλλά ο κανόνας στον χώρο του επισιτισμού. Στα περισσότερα αν όχι σε όλα τα μαγαζιά, κυριαρχεί η εντατικοποιημένη εργασία, οι πενιχροί μισθοί και η «μαύρη»/ημιανασφάλιστη εργασία. 

ΤΙ ΕΓΙΝΕ; ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ.
Τον περασμένο Απρίλη, μετά από επίσκεψη στο ΙΚΑ, οι δυο συνάδελφοι ανακάλυψαν ότι τους είχαν κόψει κι άλλα ένσημα, ενώ ήδη τους κολλούσαν τα μισά. Έκλεισαν συνάντηση με τα αφεντικά του μαγαζιού και τους ζήτησαν να ασφαλιστούν πλήρως καθώς και να τους καταβληθεί το δώρο του Πάσχα που δικαιούνταν. Τα αφεντικά σε πρώτη φάση δέχτηκαν την πρόταση των δυο συναδέλφων και δήλωσαν ότι θα τους καταβληθεί στις επόμενες ημέρες.
Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη ποτέ. Για δύο εβδομάδες τα αφεντικά ισχυρίζονταν ότι η καθυστέρηση καταβολής του επιδόματος οφείλεται σε τεχνικά προβλήματα του λογιστή του μαγαζιού. Τα αφεντικά έπαιζαν το παιχνίδι του κρυφτού και η υπομονή των δυο συναδέλφων εξαντλούνταν. Ήταν αποφασισμένοι όμως να μην κάνουν πίσω στις απαιτήσεις τους. Ζήτησαν και δεύτερη συνάντηση στην οποία εκτός των αιτημάτων για πλήρη ασφάλιση, καταβολή δώρου και πληρωμή υπερωριών ανακοίνωσαν στην εργοδοσία ότι θα απεργήσουν με το σωματείο τους στην 48ωρη απεργία που είχε κηρυχτεί (7-8/5/2016) ενάντια στην ψήφιση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό. Κατά την διάρκεια της συνάντησης, από την μεριά των αφεντικών ειπώθηκαν σχόλια όπως: “είστε ακριβοί και μας κοστίζετε πολύ με αυτά που ζητάτε, πρέπει να συμβιβαστείτε με τους νόμους της αγοράς, άμα σας καταβάλλουμε το δώρο μετά μπορεί να χάσετε την δουλειά σας, έχετε δικαιώματα εσείς να απεργήσετε έχουμε κι εμείς δικαιώματα σαν επιχείρηση….” όπως να μην μας πληρώνουν, να μας κόβουν μεροκάματα ακόμη και να μας απολύουν!
Όπως και έγινε. Από τη στιγμή που διεκδίκησαν τα αυτονόητα, δε ξαναπληρώθηκαν, ενώ πολλές φορές έκαναν μισά μεροκάματα και βρισκόντουσαν συνεχώς υπό την απειλή της απόλυσης. Οι δυο συνάδελφοι συζητούσαν συχνά με τους υπόλοιπους εργαζόμενους/ες για την κατάσταση που βίωναν, κάτι που σίγουρα δεν άρεσε στα αφεντικά. Δύο εβδομάδες μετά την δεύτερη συνάντηση, οι συνάδελφοι έλαβαν τα χαρτιά της απόλυσης στα σπίτια τους, την οποία όμως δεν υπέγραψαν. Την ίδια μέρα (Παρασκευή 20/5) προσέφυγαν στην Επιθεώρηση Εργασίας όπου κατήγγειλαν το σύνολο των παρανομιών και των εις βάρος τους εργοδοτικών αυθαιρεσιών.
Είναι σαφές ότι οι δυο συνάδελφοι Μάρκελλος Κ. και Αλέξανδρος Γ. μέλη του σωματείου μας, απολύθηκαν επειδή είχαν το “θράσος” να διεκδικήσουν το δώρο του Πάσχα, τα ένσημα τους και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ?  ΤΑΞΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ!
Σήμερα το Σωματείο σερβιτόρων – μαγείρων και λοιπών εργαζομένων του κλάδου του επισιτισμού πραγματοποιεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το μαγαζί “B-BLUZ” και διεκδικεί την άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων στους δυο απολυμένους συναδέλφους μας που τους χρωστάνε τα αφεντικά του εν λόγω μαγαζιού. Παράλληλα η σημερινή εργατική συγκέντρωση έχει στόχο να στείλει ένα μήνυμα: ότι η ασυδοσία των αφεντικών δεν μένει αναπάντητη – κανένας εργαζόμενος/καμία εργαζόμενη δεν είναι μόνος/μόνη!

ΝΑ ΑΝΑΓΚΑΣΟΥΜΕ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ!
Για την σημερινή άθλια συνθήκη που βιώνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι δεν ευθύνονται μόνο οι τροικανοί, οι δανειστές και οι εκάστοτε κυβερνήσεις. Η ντόπια τάξη των αφεντικών πρωτοστατεί στην υποτίμηση των ζωών και της εργασίας μας. Διεκδικεί και επιβάλει εξευτελιστικούς μισθούς στους εργαζόμενους εφαρμόζοντας χειρότερους όρους και από αυτούς των μνημονίων σε κάθε εργασιακό χώρο, με σκοπό να διατηρήσει ή να αυξήσει τα κέρδη της. Τα αφεντικά βρίσκονται ξεκάθαρα στην απέναντι πλευρά και ποτέ δεν είχαν τις ίδιες ανάγκες και συμφέροντα με τους εργαζομένους. 
Είναι επίσης εμφανές, δύο εβδομάδες μετά την ψήφιση του αντι-ασφαλιστικού νομοσχεδίου, ότι το καθεστώς της «μαύρης» εργασίας γίνεται πλέον νόμος. Στο παράδειγμα των 2 συναδέλφων μας αποτυπώνεται η χρόνια τακτική των αφεντικών πάνω στην ασφάλιση μας. Τα αφεντικά δεν ήταν ποτέ διατεθειμένοι να πληρώσουν τα ένσημα μας - τις εργοδοτικές τους εισφορές - τα ασφαλιστικά ταμεία δηλαδή. Αντίθετα, ο κόσμος της εργασίας που τα γέμιζε με τους μισθούς του τις τελευταίες δεκαετίες είναι αυτός που βλέπει να πετσοκόβεται η σύνταξη του στα 384 ευρώ και να δουλεύει με μισθούς 2-3 ευρώ/την ώρα. 
Δεν πρέπει να αντιμετωπίσουμε την υπάρχουσα συνθήκη των ζωών μας ως ατομικό πρόβλημα αλλά σαν ανάγκη για συλλογική δράση. Οργανωνόμαστε κόντρα στα σχέδια των αφεντικών, προτάσσοντας τα ταξικά μας συμφέροντα. Καθώς αγωνιζόμαστε ο ένας δίπλα στον άλλον, χτίζουμε εμπιστοσύνη και αλληλεγγύη, γινόμαστε πιο οργανωμένοι, τολμηροί και μαχητικοί. Περισσότερα γίνονται πιθανά. Ώς σωματείο αυτή είναι η κατεύθυνση προς την οποία ωθούμε κάθε μέρα και δεν μπορούμε ν’ αφήσουμε τίποτα να σταθεί στον δρόμο μας.

ΑΜΕΣΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΩΝ 2 ΑΠΟΛΥΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΜΑΓΑΖΙΟΥ “B-BLUZ” ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ
- ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ 
- ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Γ.

ΚΑΜΙΑ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΗ 

Συνάδελφοι/σσες οργανωθείτε στο σωματείο σας.

Να παλέψουμε συλλογικά κι αυτό-οργανωμένα, για την κατάργηση της «μαύρης»/ημιανασφάλιστης και επισφαλής εργασίας, για αυξήσεις στους μισθούς με βάση τις ανάγκες μας, για καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων του κλάδου του επισιτισμού
27/5/2016

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οδηγίες για την καταγγελία στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) και ‘Ίδρυμα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ι.Κ.Α.)

ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΕΡΓΟ ΤΟΥ "ΜΠΑΡΜΠΑΛΙΑ" ΣΤΗ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΓΑΖΙ WEE DRUM (ΠΑΝΟΡΜΟΥ) 8/9/2016