Παρέμβαση στο μαγαζί Cartel στο Χαλάνδρι για τα δεδουλευμένα εργαζόμενης [Σάββατο 9/7]


το κείμενο του σωματείου που μοιραζόταν στην παρέμβαση:

CARTEL 
ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η συναδέλφισσα  Γεωργία Κ. εργαζόταν στο μαγαζί  ‘’CARTEL’’ στο Χαλάνδρι, που ανήκει στον  εργοδότη Ελευθερίου Παύλο από την 1 Οκτωβρίου 2015 μέχρι 3 Απριλίου 2016 (7 μήνες).
Οι αρμοδιότητες της προφανώς και δεν ήταν αυτές που είχε συμφωνήσει από την  αρχή, κάτι που συνηθίζεται στον κλάδο μας. Τα αφεντικά άλλα μας λένε και άλλα κάνουμε… η συναδέλφισσα Γεωργία Κ. πέρα από το μπουφέ έκανε λάντζα και γενική καθαριότητα στην κουζίνα, πλύσιμο ψυγείου, καθάρισμα ραφιών κτλ. και πεζοδρομίου, ενώ έπρεπε ταυτόχρονα να ‘’διακτινίζεται’’, να πηγαίνει να καθαρίζει τις τουαλέτες και μετά να σερβίρει  (!). Οι συνθήκες εργασίας ήταν ακατάλληλες, αφού πολλές φορές η συναδέλφισσα αναγκαζόταν να έχει όλο το μαγαζί υπ’ ευθύνη της, να παραλαμβάνει και να αποθηκεύει την κάβα, με αποτέλεσμα να πάθει πρόβλημα στη μέση της… και όλα τα παραπάνω για 25 ευρώ!

Η συμφωνία ήταν να δουλεύει πενθήμερο 8ώρο, όπου ούτε το ένα τηρήθηκε ούτε το άλλο. Η συναδέλφισσα αναγκαζόταν να δουλεύει 9 ώρα και 10 ώρα ανάλογα με το φόρτο εργασίας που ο εργοδότης εκτιμούσε ότι υπήρχε, τα μεροκάματα της από τα 5 μειώθηκαν στα 3 την εβδομάδα χωρίς προειδοποίηση, με αποτέλεσμα η συναδέλφισσα να τολμήσει να πάρει άδεια επειδή απέκτησε πρόβλημα στη μέση της λόγω φόρτου εργασίας. Φυσικά για ένσημα ούτε λόγος, από την αρχή μέχρι το τέλος δούλευε τελείως μαύρη! Ο τρόπος πληρωμής που έχε συμφωνηθεί, ήταν  να πληρώνεται κάθε­­­ τέλος του μήνα, πράγμα που δεν συνέβη ποτέ αφού οι πληρωμές της ήταν καθυστερημένες και ελλιπείς με αποτέλεσμα να μην πληρώνεται ποτέ στην ώρα της. Επίσης μια άλλη τακτική των αφεντικών στις μέρες μας είναι να καθυστερούν να σε πληρώσουν για 15 ημέρες και πάνω για να μην μπορείς να φύγεις από την δουλειά.

Ενώ υπήρχε λοιπόν μη καταβολή των δεδουλευμένων της, στην ώρα τους, στις απαιτήσεις του εργοδότη ήταν να είναι παρών οι εργαζόμενοι στο μαγαζί, στις μέρες των ρεπών τους ή και μετά την λήξη της βάρδιας τους, αρκεί να υπάρχει η παρουσία η δικιά τους όσο και των φίλων τους, με σκοπό να διαφημίζουν και να πηγαίνουν κόσμο στο μαγαζί (δηλαδή τα λεφτά που δεν είχαν κιόλας πάρει, να τα αφήνουν στην επιχείρηση). Ο τρόπος συμπεριφοράς του ιδιοκτήτη στο πρόσωπο της συναδέλφισσας  όπως και κάποιων εκ των συναδέλφων της ήταν απότομος, καθώς φώναζε και τραμπούκιζε τους εργαζόμενους. Σε κάποιες εργαζόμενες δε, υπήρχαν σεξιστικά λόγια και χειρονομίες, μπροστά στα μάτια των πελατών.

Η συναδέλφισσα Γεωργία Κ. έκανε καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας (και στο ΙΚΑ) διεκδικώντας τα δεδουλευμένα 3 μηνών, κυριακάτικες προσαυξήσεις, δώρο Πάσχα, δώρο Χριστουγέννων, επίδομα αδείας, υπερωρίες, αργίες και ένσημα.

Όταν στον εργοδότη πήγε το χαρτί της καταγγελίας εκείνος έστειλε απειλητικό μήνυμα στην συναδέλφισσα, η οποία έχει προσφύγει στον εισαγγελέα.
Τα αφεντικά εκμεταλλεύονται την ανάγκη μας για εργασία μας πληρώνουν με μισθούς πείνας, μας υποδουλώνουν, μας εκφοβίζουν με την πρόφαση ότι επειδή υπάρχει ανεργία δεν θα βρούμε αλλού δουλειά και ότι είμαστε αναλώσιμοι… η αλήθεια είναι άλλη όμως, δεν έχουμε εμείς ανάγκη τα αφεντικά αλλά εκείνοι… χωρίς εμάς δεν μπορούν να παράγουν υπεραξία, συνεπώς δεν θα έχουν κέρδος να βάλουν στην τσέπη τους.

Η συναδέλφισσα Γεωργία Κ. είναι μέλος του σωματείου σερβιτόρων μαγείρων και λοιπόν εργαζομένων του κλάδου του επισιτισμού και μαζί με τους συναδέλφους της προσπαθεί να διεκδικήσει τα δεδουλευμένα της. Η κατάσταση που επικρατεί στο μαγαζί ‘’CARTEL’’ δεν είναι η εξαίρεση αλλά ο κανόνας στον χώρο του επισιτισμού. Ο κλάδος μας είναι ένας από τους πιο σκληρούς κλάδους όπου επικρατεί ανασφάλιστη εργασία, απάνθρωπες συνθήκες, εξαντλητικά ωράρια με αποτέλεσμα να φτάνουμε στην ηλικία των 30 και να έχουμε προβλήματα υγείας, να μην έχουμε ιατρική περίθαλψη και να μην πάρουμε ποτέ μας σύνταξη, για τους κόπους δουλειάς που ρίξαμε τόσα χρόνια.

Συνάδελφοι/συναδέλφισσες οργανωθείτε στα σωματεία σας, χτίστε σχέσεις εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης, γιατί μόνο μέσα από τους συλλογικούς αγώνες ντόπιων και μεταναστών/μεταναστριών θα ανατρέψουμε την μισθωτή σκλαβιά, την αδικία και την εκμετάλλευση και θα πάρουμε πάλι πίσω τα κεκτημένα μας, για την υπεράσπιση της τάξης μας.

ΝΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΣΤΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΑ ΓΕΩΡΓΙΑ Κ. ΤΑ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ ΤΗΣ, ΔΩΡΟ ΠΑΣΧΑ, ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ, ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ, ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΙΣ, ΑΡΓΙΕΣ, ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ, ΕΝΣΗΜΑ.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ / ΚΑΜΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΜΟΝΟΣ/ΜΟΝΗ  ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

Η ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΕΣ

Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων του κλάδου του επισιτισμού

Ακολουθούν φωτογραφίες από την παρέμβαση:

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οδηγίες για την καταγγελία στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) και ‘Ίδρυμα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ι.Κ.Α.)

ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΕΡΓΟ ΤΟΥ "ΜΠΑΡΜΠΑΛΙΑ" ΣΤΗ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΓΑΖΙ WEE DRUM (ΠΑΝΟΡΜΟΥ) 8/9/2016