Παρέμβαση του σωματείου στο ''Μικρό καφέ'' στο Περιστέρι

Αρκετός κόσμος συμμετείχε στην χτεσινή πρώτη παρέμβαση του σωματείου στο '' Μικρό καφέ'' στο Περιστέρι, όπου το αφεντικό του μαγαζιού Μακρής πριν μερικές ημέρες  αφού απέλυσε προφορικά τον συνάδελφο Άγγελο Σ. , τον απείλησε και έφτασε μέχρι στο σημείο να τον χτυπήσει!
Χτες γύρω στα 100 άτομα, συνάδελφοι και αλληλέγγυοι, δώσαμε μια πρώτη απάντηση στον νταή αφεντικό Μακρή και κατάλαβε πως ο συνάδελφος δεν είναι μόνος του και ότι κάθε αφεντικό που τραμπουκίζει εργαζόμενους/ες θα μας βρίσκει μπροστά του.
Παραμείναμε μιάμιση ώρα στο μαγαζί φωνάζοντας συνθήματα, μοιράστηκαν κείμενα, πετάχτηκαν τρικάκια και ακολούθησε μοίρασμα στα μαγαζιά της πιάτσας του Περιστερίου.

Ακολουθούν κείμενο και φωτογραφίες από την παρέμβαση

H TAΞΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ





ΤΟ ΧΕΡΙ ΠΟΥ ΧΤΥΠΑΕΙ ΕΡΓΑΤΗ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΟΒΕΤΑΙ!

Στο Mικρό Kαφέ (Παν. Τσαλδάρη και Ερυθραίας 2) στο Περιστέρι, οι πελάτες θα βρουν φιλικό ζεστό κλίμα και reggae μουσική για την αγάπη, το κατακόκκινο κρασί και τη φιλία. Ποιοτικό καφέ και εργαζόμενες/ους με χαμόγελο και καλή διάθεση. Πίσω από τη βιτρίνα, όμως, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Ο συνάδελφος Άγγελος Σ. είναι μέλος του Σωματείου Σερβιτόρων, Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων του κλάδου του Επισιτισμού και εργάζονταν στο Μικρό Καφέ από τις 6-4-17 εώς και τις 11-6-17.
Οι αρμοδιότητές του προφανώς δεν ήταν αυτές που είχε συμφωνήσει από την αρχή, κάτι που συνηθίζεται στον κλάδο μας. Τα αφεντικά άλλα μας λένε και άλλα κάνουμε… Και εκεί που πας για να φτιάχνεις καφέδες σε ένα μαγαζί, γίνεσαι και σερβιτόρος, αλλά και υπεύθυνος για ό,τι συμβαίνει κατά την απουσία (ή μη) των εργοδοτών. Και ενώ ξεκινάς να δουλεύεις για δύο απογευματινά οκτάωρα μεροκάματα την εβδομάδα, φτάνεις να δουλεύεις μέχρι το πρωί για 4 με 5 πελάτες, «φίλους του μαγαζιού», και τον εργοδότη που κερνάει και πίνει, συχνά στριμώχνοντας κοπέλες και ξεπερνώντας κατά πολύ τα όρια του φλερτ! Από εκεί που σου λένε «διακριτικά» να φέρεις και κανένα φίλο, περνάμε στο να κατηγορείσαι ότι όταν φέρνεις την παρέα σου κάνεις παρτάκια... Και εννοείται ότι δεν έχεις τη δυνατότητα να υπερασπιστείς τον εαυτό σου!
-Κάνε και μια καταγραφή τι να φέρει η κάβα και βγάλε τα τραπέζια έξω και βάλ’ τα μέσα και κλείσε τις ομπρέλες και φτιάξε μου ένα ποτό και καθάρισε το δωμάτιο της παγομηχανής και τα ποτήρια είναι μες στη σκόνη και να, μόνο 5 δευτερόλεπτα παίρνει να καθαρίσεις! Και σημείωνε τι παίρνει ο καθένας! Μα τα έχω σημειώσει... Μην αντιμιλάς! ΕΓΩ σου μιλάω!! Ε, μαλάκα, σε έχω στην μπούκα, το κατάλαβες; Αυτό που σου λέω εγώ. Μία ερώτηση, 3,5 ευρώ την ώρα με 2 ώρες ανά εβδομάδα ασφάλιση και όσα μεροκάματα σας βολεύει για να φτιάχνω καφέδες είπατε? Δεν βγαίνεις; Καταλαβαίνω..
Και δεν φτάνουν όλα αυτά, στο κλείσιμο πρέπει να οπλιστείς με υπομονή γιατί είναι η ώρα των συστάσεων. Οι συστάσεις βέβαια έχουν και ένταση γιατί αυτό το εναλλακτικό αφεντικό αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους σαν δούλους που είναι τυχεροί που δουλεύουν στο παλατάκι του και υποχρεωμένοι να υπομένουν τις παράλογες απαιτήσεις και τις βίαιες εκρήξεις του. Κάποιες φορές αυτές οι καταστάσεις ξεπερνούν την ένταση και τον εκφοβισμό, είναι δυνατές φωνές, απειλές και ξεκάθαρος τραμπουκισμός. Και ενώ τραβάς το ζόρι της δουλειάς μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες, θα πρέπει και να ανησυχείς για το αν θα τα ακούσεις ακόμη μια φορά χωρίς λόγο!
Στις 11/6/2017 και μετά την λήξη της νυχτερινής βάρδιας, έπειτα από μια ακόμα έντονη αντιπαράθεση, εν μέσω ύβρεων και απειλών, ανακοινώνεται προφορικά η απόλυση του εργαζόμενου Α.Σ. από τον εργοδότη του Χ. Μακρή. Ο συνάδελφος ζητάει το μεροκάματο της ημέρας και το αφεντικό αρνείται να το καταβάλει. Προστάζει τον εργαζόμενο να βγει από το μαγαζί με το ανάλογο ύφος. Ο συνάδελφος απομακρύνεται εξοργισμένος αναφέροντας το νόμιμο και κεκτημένο δικαίωμά του για καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας και περιμένοντας έξω από το μαγαζί απαιτεί την καταβολή του ημερομισθίου του μέχρι λίγα λεπτά αργότερα, που του το παρέδωσε ο σερβιτόρος. Κατά την αποχώρησή του ο εργαζόμενος δέχεται επίθεση από το αφεντικό με απειλές και ουρλιαχτά. Ο κ. Μακρής όμως δεν έμεινε εκεί και -καθώς θεώρησε ότι η λεκτική και ψυχολογική βία δεν ήταν αρκετή- χτύπησε τον συνάδελφο Άγγελο Σ. στο πρόσωπο με ένα χαστούκι!! Ένας θαμώνας, από τους δύο που είχαν μείνει στο μαγαζί, επεμβαίνει και τα πνεύματα ηρεμούν για λίγο. Σύντομα και με ψυχραιμία ο Χ. Μακρής απειλεί ξεκάθαρα τον Α. Σ. πως αν πάει στην επιθεώρηση δεν θα μπορεί να πάει σπίτι του!! Ο συνάδελφος στη συνέχεια κατέθεσε αίτημα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής, ώστε να γίνει σύσταση στον εργοδότη για απόπειρα σωματικής βλάβης και απειλή, όπου και δεν υπογράφεται καμία κατάθεση.
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ ΑΠΑΝΤΑΜΕ 
ΜΕ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

ΟΡΓΑΝΩΝΟΜΑΣΤΕ ΣΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΒΑΣΗΣ
ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ / ΚΑΜΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΜΟΝΟΣ/ΜΟΝΗ

Το περιστατικό αυτό γνωστοποιήθηκε στον κοντινό κύκλο του εργαζόμενου, αλλά και στο Σωματείο Σερβιτόρων, Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων του κλάδου του Επισιτισμού, του οποίου είναι μέλος ο Α. Σ., όπου και λήφθηκε η απόφαση για άμεση συλλογική συνδικαλιστική δράση. Επίσης ο εργαζόμενος κατήγγειλε στην Επιθεώρηση Εργασίας τους εργοδότες, για να του καταβληθούν άμεσα οι νόμιμες νυχτερινές και Κυριακάτικες προσαυξήσεις, οφειλόμενα δώρα εορτών, επίδομα αδείας και άδεια.
ΤΑΞΙΚΟ ΜΙΣΟΣ-ΤΑΞΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ
...Και επειδή δεν είναι η πρώτη φορά που τα αφεντικά προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα διαδίδοντας ψέματα εναντίων των εργατών που δεν υποκύπτουν στις απειλές και τη βία τους, μάθετε πως θα πέσετε μόνοι σας στο λάκκο που μας σκάβετε.
Αντίσταση και Ταξική Αλληλεγγύη σε όλους τους χώρους δουλειάς.




Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων

και λοιπών εργαζομένων του κλάδου του Επισιτισμού

Σχόλια

Ο χρήστης Unknown είπε…
Καλα ολα αυτα που λετε αλλα επιδη το μαγαζι αυτο το γνωριζουμε 20 χρονια στο περιστερι και τα παιδια που το εχουν ειναι απο τα καλητερα αφεντικα στην πολη και εχουν βοηθησει παρα πολυ κοσμο με δουλεια σε πολυ δυσκολες εποχες! Καλα τα συνδικαληστικα σας αλλα δεν ειναι ετσι τα πραγματα... οσο για ταξικα και αλλα τσιτατα που λετε, ειναι απλος για γελια γιατι αν μπεις μεσα δεν ξεχωριζεις αφεντικα με εργαζομενους!
Ο χρήστης SonicHorse είπε…
Σοφοκλή φαντάζομαι μιλάς ως πελάτης, σωστά;
Ο χρήστης Unknown είπε…
Το Καλύτερα γράφεται με ύψιλον και το συνδικαλιστικά με γιώτα Σοφοκλή. Το ΜΊΣΟΣ ΤΑΞΙΚΟ με κεφαλαία .Τα "εναλλακτικά -Αριστερά -αναρχικά " αφεντικά είναι τα χειρότερα
Ο χρήστης κωνσταντίνα μακρή είπε…
εξαιρετική στάση η γενίκευση,,,ελπιδοφόρο δε άνθρωποι με άριστη γνώση της αντιγραφής να είναι εξίσου καλοί και στην ορθογραφία,,,,,

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οδηγίες για την καταγγελία στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) και ‘Ίδρυμα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ι.Κ.Α.)

ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΕΡΓΟ ΤΟΥ "ΜΠΑΡΜΠΑΛΙΑ" ΣΤΗ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΓΑΖΙ WEE DRUM (ΠΑΝΟΡΜΟΥ) 8/9/2016