ΣΤΑ ΗΟΤ ΗΟΤ ΟΤΑΝ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙΣ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ ΑΠΟΛΥΕΣΑΙ

Την Παρασκευή 8/09 πραγματοποιήσαμε νέα παρέμβαση στο μαγαζί Hot Hot Burger Bar στην Νέα Φιλαδέλφεια. Συνεχίζοντας την αυθαιρεσία η εργοδοσία του καταστήματος απέλυσε εκδικητικά  την συναδέλφισσα Δ.Λ.,  η οποία έπραξε το αυτονόητο και συμπαραστάθηκε δίκαια σε συνάδελφό της. Η παρέμβαση μας κράτησε για αρκετή ώρα με την συμμετοχή δεκάδων αλληλέγγυων και ξεκαθαρίσαμε στην εργοδοσία ότι οι εκδικητικές απολύσεις , οι απειλές και οι τραμπουκισμοί δεν θα περάσουν.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε το αναλυτικό κείμενο που μοιράστηκε στην παρέμβαση



 ΣΤΑ ΗΟΤ-ΗΟΤ ΟΤΑΝ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙΣ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ ΑΠΟΛΥΕΣΑΙ

Η συναδέλφισσα Δ.Λ εργάστηκε στο κατάστημα εστίασης “Hot - Hot” στην Ν. Φιλαδέλφεια ως μπουφετζού .Ξεκίνησε να εργάζεται τον Ιανουάριο του 2015 με σύμβαση ημιαπασχόλησης (5νθημερο και 4ωρο) .Στην πραγματικότητα όμως η συναδέλφισσα εργαζόταν για πολλές παραπάνω ώρες (6 μέρες την εβδομάδα και για 9 ώρες ή και περισσότερο), ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης.
Ταυτόχρονα, η εργοδοσία του καταστήματος δεν πλήρωνε τις βραδινές προσαυξήσεις (μετά τις 22:00 το βράδυ 25% αύξηση), τις προσαυξήσεις για την κυριακάτικη εργασία (75%), τις προσαυξήσεις για εργασία σε αργίες (100%) και τις υπερωρίες ,που συνέβαιναν καθημερινά. Η εργοδοσία του “Hot Hot” αυθαιρετώντας ακόμα περισσότερο ανακοίνωσε στο σύνολο των εργαζομένων πως δεν δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και αποζημίωση αδείας και επίδομα αδείας. Για να εξασφαλίσει όμως τη σιωπή των εργαζομένων και να ρίξει ‘’στάχτη στα μάτια’’, κάποιες φορές έδωσε έναντι δώρου (που είναι ένας μισθός) 50 ή 100 ευρώ, ανάλογα με τα κέφια της.
Τον Απρίλιο του 2017 δυο συνάδελφοι διανομής στο κατάστημα στην Ν. Φιλαδέλφεια διεκδικήσαν το αυτονόητο, να ασφαλίζονται συμφώνα με τις ώρες που εργάζονται. Η εργοδοσία απείλησε με απόλυση, όμως στη συνεχεία αποφάσισε να τους ωθήσει στην παραίτηση, με όπλο την (νόμιμη) εκδικητική μετάθεση σε αλλά καταστήματα της εταιρείας. Η στρατηγική αυτή σκοπό είχε να σπείρει το φόβο και στους υπόλοιπους εργαζόμενους θέλοντας να τους υπενθυμίσει ότι όποιος διεκδικεί τα αυτονόητα και σηκώνει το ανάστημα του τιμωρείται.
Το Σάββατο 10 Ιούνη ένας από τους δυο διανομείς ,που είχαν καταγγείλει τις αυθαιρεσίες της εταιρείας , πήγε να εργαστεί. Ο εργοδότης Βασίλης Χαριτάκης κάλεσε τον συνάδελφο και τους υπόλοιπους εργαζόμενους να συζητήσουν στο γραφείο του καταστήματος. Εκεί ο εργοδότης του επιτέθηκε φραστικά με χυδαιότητες και στη συνέχεια κινήθηκε απειλητικά εναντίον του λέγοντας πως θα τον θάψει και θα τον πιστολιάσει. Ο συνάδελφος αποχώρησε για να διασφαλίσει τη σωματική του ακεραιότητα. Η συναδέλφισσα Δ.Λ ήταν αυτόπτης μάρτυρας στην συγκεκριμένη επίθεση του αφεντικού ενάντια στον εργαζόμενο που αγωνίζεται και διεκδικεί το δίκιο του και αμέσως έκανε το αυτονόητο, αυτό που έλεγε η συνείδησή της: επικοινώνησε με τον συνάδελφο ,ο οποίος ετοιμαζόταν να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά προς τον εργοδότη και αμέσως έσπευσε στο Α.Τ Φιλαδέλφειας ώστε να δηλώσει ό,τι είδε και ό,τι άκουσε. Από την επομένη κιόλας μέρα οι συνέπειες εναντίον της ήταν αισθητές ,με αλλαγή ωραρίου και προκλητική συμπεριφορά ώστε να σπάσει το ηθικό της εργαζόμενης και να δημιουργήσει ένταση στο χώρο εργασίας και στην ίδια. Παρόλα αυτά η συναδέλφισσα Δ.Λ δεν πτοήθηκε και παρέμεινε στον εργασιακό χώρο συνεπής στις υποχρεώσεις της.
Παράλληλα η συναδέλφισσα, σε όλο το διάστημα της εργασίας της ,ενώ διεκδικούσε την αλλαγή της σύμβασής της με βάση τις πραγματικές ώρες εργασίας ,το μόνο που έπαιρνε σαν απάντηση ήταν ότι ‘’δεν θα μας κάνετε εσείς μπουρδέλο’’ και δικαιολογίες για να καθυστερήσουν τα αυτονόητα. Μετά από πολλή πίεση ,τα αφεντικά δεσμεύθηκαν τελικά ότι θα την ασφαλίσουν κανονικά μετά την άδειά της το καλοκαίρι.
Αντί αυτού, η εργοδοσία εξανάγκασε τη συναδέλφισσα σε 30 μέρες άδεια, παρόλο που η ίδια είχε αιτηθεί τη νόμιμη καλοκαιρινή άδεια για 15 μέρες, χωρίς φυσικά να καταβάλει το επίδομα άδειας .Έτσι, η εργαζόμενη, όπως είναι λογικό, αρνήθηκε να υπογράψει όλα τα εικονικά χαρτιά-αποδείξεις(πίνακα αδειών, επιδόματος άδειας), και όταν γυρνώντας από την άδεια ζήτησε να τα δει, τα αφεντικά αρνήθηκαν λέγοντάς της ότι ‘’αφού δεν υπέγραψες υπογράφηκαν μόνα τους’’.
Αυτή ήταν και η δικαιολογία στην οποία βασίστηκε η εργοδοσία για να απολύσει την συναδέλφισσα, που μετά από 2,5 χρόνια εργασίας ουδέποτε έδωσε δικαίωμα που να δικαιολογεί την απόλυση, και ήταν πάντα τυπική στις υποχρεώσεις της.
Τη στρατηγική αυτή, φίμωσης όσων αντιστέκονται στις αυθαιρεσίες των αφεντικών ,την έχουμε ξανασυναντήσει στην εν λόγω εταιρεία και καμία εντύπωση δεν μας κάνει. Εμείς απαντάμε προτάσσοντας τη συναδελφική αλληλεγγύη και τη διεκδίκηση των ζωών μας.
Η συναδέλφισσα Δ.Λ κατέφυγε στην επιθεώρηση εργασίας διεκδικώντας τα δεδουλευμένα της (δώρα, επιδόματα, προσαυξήσεις).
Στην τρομοκρατία των αφεντικών απαντάμε με όπλο την οργάνωση στους χώρους εργασίας.
Διεκδικούμε όχι μόνο τα λεφτά μας, αλλά και την ίδια μας την αξιοπρέπεια.
Η απόλυση αυτή είναι παράνομη και καταχρηστική και θα την πάρουμε πίσω
Κανένας/ Καμία
συνάδελφος/ισσα μόνος/η του/της μπρος στις εργοδοτικές αυθαιρεσίες Ένας για όλους - όλοι για έναν
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΑΣ Δ.Λ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΕΡΒΙΤΟΡΩΝ ΜΑΓΕΙΡΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ

Σχόλια

Ο χρήστης kefalopoulos1 είπε…
Εμενα να δειτε τι μου εχουνε 4 χρονια τωρα......
Ο χρήστης kefalopoulos1 είπε…
Τον τελευταιο χρονο με πετανε απο μαγαζι σε μαγαζι παντα νυχτα εννοειται
Ο χρήστης kefalopoulos1 είπε…
Ουτε αυτα τα λιγα χρηματα της οικειοθελους αποχωρησης με δωσαν μετα απο τοσα χρονια
Ο χρήστης kefalopoulos1 είπε…
Για δωρα ενσημα κλπ κλπ ουτε λογος να γινετε........απογορευωνται αυτα.
ΜΙΛΑΣ ΑΠΟΛΥΕΣΑΙ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οδηγίες για την καταγγελία στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) και ‘Ίδρυμα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ι.Κ.Α.)

ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΕΡΓΟ ΤΟΥ "ΜΠΑΡΜΠΑΛΙΑ" ΣΤΗ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΓΑΖΙ WEE DRUM (ΠΑΝΟΡΜΟΥ) 8/9/2016