ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΓΑΖΙ BLACK DUCK

Την Τρίτη 10/10 πραγματοποιήσαμε  την πρώτη μας παρέμβαση στα μαγαζιά Black Duck και Black Duck garden στο κέντρο της Αθήνας. Η αιτία της κινητοποίησης ήταν για να γίνουν γνωστές οι συνθήκες γαλέρας που επικρατούν και  στα  δύο μαγαζιά κοινής ιδιοκτησίας της εργοδότριας Ντόρας Ρίζου,  αλλά και για να δηλώσουμε την αλληλεγγύη μας στον απολυμένο συνάδελφο Α.Μ. που διεκδικεί τα δεδουλευμένα του. Η παρέμβαση και στα δύο μαγαζιά διήρκησε αρκετή ώρα και  σε αυτή συμμετείχαν συνάδελφοι από το σωματείο αλλά και αρκετοί αλλέγγυοι.


Ο ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ Α.Μ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΣ
Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ


Το κείμενο της παρέμβασης:


Η μαύρη αλήθεια του μαγαζιού Βlack Duck

Ο συνάδελφος και μέλος του σωματείου  Α.Μ.  εργάστηκε στα δύο καταστήματα εστίασης ''Black duck'' και ''Black duck garden'' κοινής  ιδιοκτησίας της εργοδότριας Ντόρας Ρίζου.
Ξεκίνησε να εργάζεται τον Απρίλιο του 2015 με σύμβαση εργασίας εκ περιτροπής (πενθήμερο και 4ωρο) τον πρώτο χρόνο μέχρι και τον Απρίλιο του 2016  και μετά συνεχόμενα  μέχρι τον  Μαϊο του 2017 με άλλη σύμβαση (4ήμερο και 8ωρο). Στην πραγματικότητα εργαζόταν τον πρώτο χρόνο πενθήμερο και 8ωρο ωράριο  και πολλές φορές με υπερωρίες και η σύμβαση που κατατέθηκε ουσιαστικά βόλευε μόνο τις τσέπες των ιδιοκτητών της επιχείρησης. Ταυτόχρονα η εργοδοσία του καταστήματος δεν πλήρωνε  τις  προσαυξήσεις για νύχτα  (με 25% αύξηση) απο τις 22:00, για την κυριακάτικη εργασία (75%) και  για εργασία στις  αργίες (100%) αλλά  και οι υπερωρίες  πληρώνονταν  χαμηλότερα από το νόμιμο ποσό. Παράλληλα η ασφαλιστική του κάλυψη  για το πρωτο χρόνο ήταν για  μισά ωράρια  (4 ωρα) με συνέπεια να χάνει ο συνάδελφος τα ένσημα του και σαν συνέπεια  όταν απολύθηκε και μπήκε στο ταμείο ανεργίας η επιδότηση του ήταν για μικρότερο διάστημα του ενός έτους.
 Συνολικά για δύο χρόνια και ενάμισι μήνα ο συνάδελφος Α.Μ.  εργάστηκε σε συνθήκες εξοντωτικές. Πολλές φορές αισθάνθηκε ότι γινόταν “λάστιχο”  γιατί το προσωπικό που έπρεπε να καλύψει  τις θέσεις ήταν ελάχιστο  απέναντι στο μεγάλο αριθμό πελατών σε καθημερινή βάση αλλά και στις εκδηλώσεις που γίνονταν στο χώρο. Δεν ήταν λίγες οι φορές που είχε παρακαλέσει τους υπεύθυνους ή την εργοδότρια  να προσλάβουν και  άλλους εργαζόμενους  για να μπορέσει να βγει ο όγκος της δουλειάς.  Όντας  ο μοναδικός μπάρμαν κατά τη διάρκεια της βάρδιας τις ημέρες που εργαζόταν μόνος Kυριάκη – Δευτέρα, αλλά και τις μέρες που εργαζόταν μαζί με έναν ακόμα  συνάδελφο μέσα στο μπαρ είτε στον κήπο της οδού Παπαρρηγοπούλου (1000+τ.μ.) είτε και στο κατάστημα της οδού Χρήστου Λαδά . Η απάντηση των υπευθύνων και των εργοδοτών  ήταν ότι  “έτσι είναι τα πράγματα  και αν σας αρέσει”. Και οι δύο χώροι αυτοί, τόσο  της οδού  Χρήστου Λαδά όπου στεγάζεται το χειμερινό κατάστημα αλλά και σε εκείνον στην οδό  Παπαρρηγοπούλου  (καλοκαιρινός χώρος) είναι δύο τεράστιοι χώροι που λειτουργούν με μειωμένο αριθμό προσωπικού που δουλεύει με τεράστια ένταση δουλειάς και υπό τρομερή πίεση. Ψιλά γράμματα για τους εργοδότες της επιχείρησης που δεν τους συμφέρει να ασχολούνται με εργασιακές συνθήκες αλλά μόνο με τις δημόσιες σχέσεις, τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης και την εμφάνιση των καταστημάτων.
Ο συνάδελφος Α.Μ. απολύθηκε με τηλεφώνημα  από την  επιχείρηση τον Μάϊο  του 2017, ενώ είχε γνωστοποιήσει παλιότερα  στην εργοδοσία ότι είχε περάσει  σοβαρό πρόβλημα υγείας στο παρελθόν και είχε ανάγκη την δουλειά. Βέβαια ο πραγματικός λόγος της απόλυσης του ήταν ότι διεκδικούσε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και πρόσληψη αναγκαίου προσωπικού, γιατί κατά τα άλλα στα καθήκοντα της δουλειάς του ανταποκρινόταν και με το παραπάνω. Βέβαια δεν ήταν ο μόνος άνθρωπος που απολύθηκε από το '' Black Duck'' : συνολικά οι  εργαζόμενες/οι  που «αποχώρησαν οικειοθελώς» κάτω από συνθήκες πίεσης αγγίζουν τους 21 αυτά τα  τελευταία δύο χρόνια και 6 ακόμα απολύθηκαν, ενώ η σερβιτόρα του καταστήματος Η.Ν. απολύθηκε με αφορμή σχόλια που έκανε πελάτισσα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.  Επίσης στο κατάστημα της Χρήστου Λαδά υπάρχουν κάμερες στο εσωτερικό του μαγαζιού οι οποίες λειτουργούν παράνομα και μάλιστα οι εργαζόμενοι ενημερώνονται ότι «παρακολουθούνται» αλλά και ότι «περνάνε δοκιμασίες» κατά τη διάρκεια της πρόσληψης αλλά και της εργασίας τους με συνεχή επιτήρηση . Σαν να μην έφτανε αυτό, η εργοδοσία του καταστήματος  δυσφημεί  ανοιχτά με κατηγορίες τους περισσότερους εργαζόμενους μετά την αποχώρησή τους από την επιχείρηση.
Αυτές  είναι οι συνθήκες που επικρατούν στο μαγαζί ''Black Duck'' αλλά και σε άλλα μαγαζιά του κλάδου που δουλεύουμε. Απέναντι στις απάνθρωπες συμπεριφορές των αφεντικών  και στην εκμετάλλευση που βιώνουμε όλοι εμείς οι εργαζόμενες και εργαζόμενοι των μαγαζιών του επισιτισμού έχουμε να αντιτάξουμε την αντίσταση και την αλληλεγγύη μεταξύ μας. Χαμένος αγώνας είναι μόνο αυτός που δεν δόθηκε και τα παραδείγματα είναι πολλά και υπαρκτά : με αγώνες και κινητοποιήσεις του σωματείου σε μαγαζιά  δόθηκαν χρωστούμενα λεφτά, αποζημιώσεις,  ένσημα, απολύσεις πάρθηκαν πίσω. Αλλά και πέρα από το θέμα  της οικονομικής μας επιβίωσης και του κλεμμένου ιδρώτα μας από τα αφεντικά που είναι πολύ βασικά ζητήματα,  διαπιστώνουμε ότι μόνο μέσα από τους συλλογικούς αγώνες ξαναβρίσκουμε την προσωπική μας αξιοπρέπεια.

Το σωματείο θα αγωνιστεί μέχρι την πλήρη δικαίωση του συναδέλφου Α.Μ.. Να πληρώσει  άμεσα η εργοδοσία του μαγαζιού '' Βlack Duck '' τα οφειλόμενα που προκύπτουν  από βραδινή εργασία, Σάββατα, Κυριακές, δώρα, άδειες,αργίες.

Ο ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ Α.Μ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΣ
Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οδηγίες για την καταγγελία στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) και ‘Ίδρυμα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ι.Κ.Α.)

ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΕΡΓΟ ΤΟΥ "ΜΠΑΡΜΠΑΛΙΑ" ΣΤΗ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΓΑΖΙ WEE DRUM (ΠΑΝΟΡΜΟΥ) 8/9/2016